top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıProf.Dr. Barış Metin

Yemek Yeme Bozukluğuna İlişkili Uyku



Zaman zaman duyduğumuz bir rahatsızlık var: uykudan uyanıp rastgele yemek yeme. Hastalığın en önemli belirtisi gece uykudan uyanıp bilinçsizce yemek yemedir. Genelde aşırı kalorili gıdalar tüketilir. Hatta bazı bireyler yenilmeyen veya toksik maddeleri de tüketmeye çalışabilir. Bu aşırı yemek yemelere bağlı olarak aşırı miktar kilo artışı olur. Hastalar genelde bilinçsizce yer. Yani uykudan uyanıp yemek aradıkları ve yedikleri sırada bilinçleri tam yerinde değildir ve beyin halen uyku halindedir.

Bu hastalığa sahip direyler genelde genç yaştaki kadınlardır. Yedikleri şeyler sıklıkla çok garip besinler olabilir. Buzluktan donmuş gıdaları yiyen, gıdaların ambalajlarını yiyen hastalarım oldu. Hastalar yemek yerdiklerini genelde hatırlamaz ayrıca kendilerini kontrol edemediği için buzdolabına kilit takan hastam dahi oldu.


Bu rahatsızlık sanılanın aksine psikiyatrik bir bozukluk değil bir Parasomnia yani uyurgezerlik gibi bir hastalıktır. Beynin uyku-uyanıklık kontrolünde bir sorun var gibi görünüyor. Kişi uykusundan kalkıyor yemek aramaya başlıyor ama aslında o anda beyin halen uyuyor. Yani aslında rüya halinde bilinçsiz yemek yeme söz konusu. Hastalığın nedeni tam anlaşılmış değil ancak uykuda hareketsiz olarak yatmamızı sağlayan mekanizmalarda bir bozukluk olduğu söylenebilir. Ayrıca kişinin uykusunun sık bölünüp uyanıklıklar yaşanması da hastalığı tetikleyebilir. Örneğin kişi uyku apnesi nedeniyle gece uykudan uyanıyorsa, uyanmalar yemek yeme ile sonuçlanabiliyor. Kişi kendi iradesi ve bilinci açık olarak yemek yemediğinden bu rahatsızlığın psikoterapi ile düzelmesi de beklenmez. Bazı hastalarda aşırı yemek yeme ve kilo almaya bağlı depresyon ve çaresizlik hissi görülebilir. Bu durum tedavi edilebilir olduğundan çaresizlik hissetmek yerine uyku uzmanına girmek tercih edilmelidir.


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page