Bu rahatsızlığın adı medyada oldukça sık dile geliyor. Son yıllarda tanınırlığında ve bilinirliğinde artış olması bir hastamın da bu rahatsızlık konusundaki farkındalığını artırdı. HBS toplumda oldukça sık görülen ve tedavi edilmediği zaman ciddi problemlere neden olan bir durumdur. En sık yol açtığı sorun belirtilerin gece artması sonucu uykusuzluktur. Uzun süren uykusuzluk da dikkat, konsantrasyon bozukluğu, iş ve akademik performansta düşme, artmış kazalar ve psikolojik sıkıntılara neden olabilmektedir.
HBS 'nin en önemli özelliği gece ve gündüz farkı göstermesi, yani yukarıda belirttiğim gibi şikayetlerin gece saatlerinde belirgin olması ve huzursuzluğun bacakları hareket edince rahatlamasıdır. HBS temel olarak bacaklarda huzursuzluk hissi olarak tarif edilir. Bazı hastalarım bu durumu ağrı ve uyuşma olarak da tanımlayabiliyor. Bu his hastaları bacaklarını sürekli hareket etmeye zorluyor. Hareket isteği öyle güçlü olabilir ki bazı hastalarımız gece uyumadan önce saatlerce evinin içinde ileri geri yürümek zorunda kalır. Hatta bacaklarını soğuk suya sokan, yatakta dakikalarca pedal çevirme hareketi yapan hastalarım bile var.
HBS' nin nedeni tam olarak belli değildir. Tedavide genelde sinir sisteminde dopamin miktarını artıran ilaçların işe yaraması dopamin dengesi ile ilgili problemlerin altta yatabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca sinirlerinde başka bir nedenle hasar oluşmuş olan polinöropati hastaları HBS açısından risk altındadır. Örneğin kontrolsüz diyabete bağlı diyabetik polinöropati gelişmiş hastalarımızda HBS sık görülür. B12 ve demir eksikliği de HBS'ye zemin hazırlayan durumlardır. Bu nedenle HBS'li hastalarımızda bu gibi durumları araştırmak için genelde kan testleri isteriz. HBS'nin sık görüldüğü bir diğer durum da gebeliktir. Gebelikte birçok kadında demir eksikliği geliştiği için HBS riski artar. Gebelikte ortaya çıkan uykusuzluk da anne adayının yaşam kalitesini önemli miktar düşürebilir. Son olarak psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bazı antidepresanların HBS belirtilerini artırabildiğini de söylemek gerekir.
HBS ile ilgili sık gördüğümüz yanlış bir tutum hastalığın psikolojik bir durummuş gibi değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme hastaların durumu uzun süre ihmal etmelerine ve tedavi almamalarına neden olabiliyor. HBS tam tersine psikolojik bozukluk değildir. Tedavide birçok ilaç kullanılmakla birlikte en sık kullandığımız ilaçlar beyindeki dopamin miktarını artıran ilaçlardır. Bu ilaçlar her gece düzenli alınmak üzere verilir ve tedavi süresi haftalar veya aylar sürebilir. Ancak tedavi genelde yüz güldürücüdür ve hastalar ilaçlarla rahat bir uyku uyuyabilirler
Comments