top of page

AMIYOTROFIK LATERAL SKLEROZ

ALS hastalığı nedir?

​

  ALS hastaları ilerleyici kas güçsülüÄŸü yapan bir hastalıktır. Hastalık eriÅŸkinlik döneminde her yaÅŸta baÄŸlayabilir ancak genelde 40-70 yaÅŸ arası görülür. Temel nedeni kasları kontrol eden motor nöronlar denilen sinir hücrelerinin ölmesidir. Bu hücreler medulla spinalis denen omuriliÄŸin ön boynuz bölgesinde yer aldığından hastalığın ismine motor nöron hastalığı veya ön boynuz hastalığı da denir. Kasları hareket ettiren motor nöronların kaybına baÄŸlı olarak kaslarda ilerleyici bir güçsüzlük oluÅŸur.

 
Belirtileri nelerdir?


   ALS kendini genelde ilerleyici kas güçsüzlüÄŸü ÅŸeklinde gösterir. Ä°lerleyici kas güçsüzlüÄŸü kendini ağır objeleri kaldırmada zorluk, çabuk yorulma, eÅŸyaları kaldıramama ÅŸeklinde gösterebilir. Bunlar yanında kaslarda erime ve incelme de görülebilecek belirtilerdendir. Ayrıca kaslarda çok sık seÄŸirme de belirtiler arasındadır.Ancak kas seÄŸirmesinin normal bireylerde de sıklıkla görüldüÄŸü ve kesin olarak ciddi bir hastalığa iÅŸaret etmediÄŸi unutulmamalıdır. ALS nin ilerleyen dönemlerinde yutma güçlüÄŸü ve solunum güçlüÄŸü deg örülebilir.


Genetik geçiÅŸli bir hastalık mıdır?

​

  ALS'nin bazı genetik tipleri vardır. belirli genetik mutasyonları taşıyan ailelerde sık ALS görülebilir. Ancak genetik olgular toplam olguların çok küçük bir bölümünü oluÅŸturmaktadır. Yakınlarından birinde ALS görülen kiÅŸilerin hastalığın kendilerinde de görülmesinden korkmasına gerek yoktur. Çünkü ALS vakalarının yalnızca yüzde 10 u genetik nedenlerle ALS olmaktadır. Geri kalan yüzde 90 hasta ise yakınlarında herhangi bir hastalık olmamasına karşın bu hastalığa yakalanmaktadır.


Nasıl tedavi edilir?

​

  Hastalığın tamamen yok edilmesini saÄŸlayan ve tam ÅŸifa ÅŸansı tanıyan bir tedavi henüz bulunmamaktadır. Ancak bu hastalık üzerine yoÄŸun araÅŸtırmalar yapılmakta olduÄŸundan sürekli yeni tedavilerin bulunma olasılığı vardır. ALS hastalığında hastalığın ilerlemesi üzerine etkili olduÄŸu bilinen riluzol isimli ilaç kullanılır. Bu ilacın hastalıktaki kas gücü kaybını önemli bir miktar yavaÅŸlattığı yapılan çalışmalarda gösterilmiÅŸtir. Hastalığın tedavisi için edaravone isimli ilaç da geçen sene ABD'de kullanım için onaylanmıştır. Bu ilaçlar dışında ALS hastalığında sık görülen solunum sıkıntıları için önerilebilecek tedaviler bulunmaktadır. Özellikle gece yaÅŸanan solunum azalması hastaların hayat kalitesini olumsuz etkileyebileceÄŸinden erken dönemde önlem alınması önerilir. hastalığın ilerleyen evrelerinde yutma güçlüÄŸü, kas erimesi, soluk almada güçlük gibi durumlar için de özel tedaviler gerekebilir. 
 

Hastalara tavsiyeleriniz nelerdir?

​

  ALS tanısı konulan hasta ve yakınlarının bu tanıyı mutlaka birden fazla doktordan görüÅŸ alarak teyid ettirmesi önerilir. Bunun nedeni birçok hasta baÅŸka hastalıkların ALS gibi bulgu vermesi be ALS'yi taklid edebilmesidir. ALS nin kesin bir tedavisi olmamasına karşın kas güçsüzlüÄŸü yapan bir çok hastalığın tedavisi vardır. Bu nedenle öncelikle tanının kesinleÅŸtirilmesi gerekir. ALS tanısı olan hastaların ve yakınlarının hastalık sürecinde duygusal açıdan yıpranma ve zor zamanlar geçirme olasılıkları fazladır. Bu gibi durumlarda bir ruh saÄŸlığı uzmanından da destek alınması önerilir. 

​

bottom of page