top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıProf.Dr. Barış Metin

İdeal gece uykusu nasıl olmalıdır?




İdeal uyku süresi kişiden kişiye değişir, normal insan uykusu 6 ile 12 saat arası değişebilir. Bu nedenle süre açısından ideallikten söz edilemez, Ancak ideal uykuda kişinin sabah dinlenmiş uyanması ve gece uykusunun bölünmemesi gerekir.



Gündüz uyumak bir ihtiyaç mıdır?


Fizyolojik olarak öğlen 12 sularında uykumuz gelir. Bu anda bir saati geçmeyen bir kestirme yapmak fizyolojik kabul edilir. Aslında birçok ülkede sieasta adında uyku izinleri vardır. Ancak bir saati geçen ve öğleden sonraya yayılan uykular gece uykusunu bozacağından zararlıdır. Gündüz uykusu en fazla bir saat olmalıdır.



Günlük hayattaki stres gece uykusu üzerinde etkili bir etken midir?


Stres kaynaklı uyku bozuklukları çok görülür. Genelde aşırı stres kendini uykuya dalamama olarak gösterir. Aşırı stresli bireylerde kaygı bozukluğu da oldukça sık görülür. İş ve yaşam içerisinde aşırı stres yaşayan bireylerin uykuya dalmadan birkaç saat önce işle uğraşmayı kesmeleri, eposta, sosyal medya gibi stresli olaylar hakkında bilgi veren uygulamalardan uzak durmaları önerilir.


Sağlıklı gece uykusunda tercih edilen yastık ve yatak önemli midir?


İdeal bir yatak ölçüsü, sertliği, yastık yüksekliği bulunmamaktadır. Kişinin kendini rahat hissettiği yastık ve yatağı tercih etmesi önemlidir.


Bağışıklığı korumak için gece ne kadar uyumak gerekiyor? Gündüz uykusu buna zarar verir mi?


Bağışıklık sisteminin etkin çalışması için gece uykusu çok önelidir. Özellikle korona salgını döneminde bağışıklık sistemi sağlam olmalı ve iyi bir uykuyla desteklenmelidir. Gündüz uyumak gece uykusuna engel olmamak kaydıyla yapılabilir.

Gündüz uyumak zararlı mı? Ne kadarı yararlı? Hangi noktadan sonra zararlı oluyor?




Uyuma konusunda problem yaşanıyorsa ne yapılmalı?

Gece uykuya dalma problemi varsa öncelikle gündüz uykusu kesilmelidir. Kişi gündüz uyku ihtiyacını aldığı için gece uyuyamayabilir. Özellikle 70 üstü yaşlı bireylerde, uyku ihtiyacı kısa olduğundan gündüz uyunması gece uykusunu kısıtlayabiliyor.



Pandemi sürecinde, ne tür uyku problemleri sıklıkla yaşanıyor ve size hastalar hangi şikayetlerle başvuruyorlar. Uzun süreli uykusuzluk bir hastalık belirtisi midir?


En sık gördüğümüz uyku problemi gece uyuyamamak. Bunun en önemli nedeni olarak sabah geç saatte uyanmak karşımıza çıkıyor. Evden çalışma birçok alışkanlığımızı değiştirdi. İnsanlar gece geç yatıp sabah geç uyanmaya başladılar. İkinci en önemli sıkıntı kaygıya bağlı uykuya dalma güçlüğü.



Uyku kaçırıcı uyaranlar hangileridir? Rahat bir uyku için neleri tavsiye dersiniz?


Uykunun kaçmaması için Uyku hijyeni dediğimiz kurallara dikkat etmek gerekli. Bunlar akşam yemekten sonra uyarıcı çay kahve içmemek, akşam yemeğinde ağır yememek, akşam uyumadan önce atıştırma yapmamak, yatakta tablet telefon gibi cihazları kullanmamak olarak sıralanabilir.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page