Uykunu ihmal etme
Uyku sorunları
Bu dönemde özellikle evden çıkmayanlar uyku sorunları yaşayabiliyor. Hem yaşanan stres ve kaygı nedeniyle hem de evde olmanın verdiği fazla boş zaman uyku sorunlarının kapısını aralamaktadır .
Bu dönemde yaşanan uykusuzluğun nedenleri nelerdir?
Uykusuzluğun en önemli 2 nedeni var. birincisi kaygı, korona virüsünün yayılım haberleri, hasta ve ölüm sayıları, işini ve gelirini kaybetme korkusu birleşince uyku kaçıran bir kaygı durumu oluşuyor. Uykusuzluğun ikinci nedeni ise gece-gündüz ritminin aksaması. Düzenli işe gitme ve gelme saatlerinin olmaması uyku ve uyanma saatlerinde ciddi kaymalara neden olabiliyor. Kaygı ve ritm kayması birleşince uykusuz geceler, gündüz geç saatlere kadar uyuma, gece uyuyamama kısır döngüsü devamlı bir hal almaktadır.
Bu dönemde uyku düzeni neden önemlidir?
Bu salgın sürecinde birçoğumuz evden çalışmakta, evden çalışmayanlar ise evde tatilde olan çocuklarıyla biraz daha fazla ilgilenmek ve onların eğitimini takip etmek durumunda olabilir. Uyku düzenimizin olmaması günlük rutinlerimizin akışında belirgin bozulmalara neden olabilir. Örneğin evden çalışmak zorunda olanların üretkenliğinde azalma, çocukların ders çalışma saatlerinde aksama ve çocuklarda davranışsal problemler ortaya çıkabilir. Ayrıca gündüz uyuyup gece uyanık kalmak, insanın duygudurumu ve psikolojik sağlığı açısından da olumsuz etkiler yapar.
Uyku düzeni nasıl sağlanmalıdır? Sağlıklı bir insanın kaç saat uyuması önerilir?
Sağlıklı bir kişinin uyması gereken süre kişiden kişiye değişebilmektedir. Bilimsel verilere göre sağlıklı uyku süresi ortalama 7-8 saattir. Kriz zamanlarında endişenin bizi ele geçirmesinden korunmamız için rutin saatlerimizde yatıp kalkmamız daha sağlıklıdır. Özellikle uyku başlangıç saatini geciktiren ve kaygıyı artıran sosyal medya paylaşımlarının gece geç saatte takip edilmesi önerilmez. Sabah işe gitme zorunluluğu olmadığından geç saate kadar uyuma ritm kaymasına neden olabilir. Bu nedenle ritmi koruyacak şekilde sabah saatle uyanılması önerilir.
Uyku hijyeninin sağlanması için tavsiyelerinizi maddeler halinde sıralayabilir misiniz?
-
Aynı saatte yatıp kalkın.
-
Yatakta televizyon izlemeyin, telefon kullanmayın.
-
Gündüz şekerlemelerinden kaçının, gündüz yatakta uyumadan zaman geçirmek bile gece uykusuzluğa neden olur.
-
Gece geç saatlerde ağır yemekten kaçının.
-
Kendinize programlar yapın, çalışma, ev işi, oyun zamanları belirleyin.
-
Can sıkıntısı ve paniğe teslim olmayın, ailenize bir salgınla mücadele ettiğimizi ve kurallara uyarsak salgının geçeceğini söyleyin.
-
Aile bireyleri ile kaygı içeriğini artırıcı paylaşımlar yapmaktan kaçının, özellikle çocuklar verecekleri tepkinin şiddetini ayarlayamayabilir.
-
Evinizde yaşlı birey varsa onları incitici sözler sarf etmeyin, salgının yalnızca yaşlıları etkilediği gibi yanlış bilgileri dile getirmeyin, unutmayın salgından gençler de ciddi düzeyde etkilenip hastanelik olabiliyor.